Array
čeština english polszczyzna
Správa CHKO Labské pískovce >> Aktuality >> Ptačí rok v Labských pískovcích - čáp černý

Ptačí rok v Labských pískovcích - čáp černý

Ptačí rok v Labských pískovcích - čáp černý

21.1.2014

V rámci cyklu Ptačí rok v Labských pískovcích, připraveného k oslavě desátého vyročí vzniku ptačí oblasti Labské pískovce, přinášíme další zajímavé informace o významném zástupci ptačí říše.

Čáp černý (Ciconia nigra)

Čáp černý patří  mezi silně ohrožené druhy v České republice.

Jedná se stěhovavého ptáka, který se na sklonku léta vydává na cestu do zimovišť mezi jižním okrajem Sahary a rovníkem. Sledování čápů označených satelitními a pozemními vysílači, které řadu let probíhalo v rámci projektu Africká odysea, ukázalo, že směřují buď západní cestou přes Gibraltar do západní Afriky, anebo východní cestou přes Balkán do střední a východní Afriky. Mláďata přitom létají do zimovišť nezávisle na rodičích a také dospělí ptáci, kteří spolu hnízdili, mohou zcela rozdílnými cestami směřovat do různých míst. Za den čápi obvykle uletí 100 až 300 kilometrů, dokáží však překonat i vzdálenost téměř 500 kilometrů. Svým zimovištím jsou věrni a vracejí se každý rok na stejné místo.

Na území národního parku České Švýcarsko a CHKO Labské pískovce hnízdí v současné době asi deset párů černých čápů. Ještě před pár lety to však byla sotva polovina. Správa CHKO a národního parku se snaží připravit čápům a dalším ohroženým ptákům podmínky pro úspěšné hnízdění. Lokality, kde hnízdí, je nutné uzavřít pro veřejnost, dokud ptáci nevyvedou mladé. Právě zajištění klidu je nezbytně nutné. S příchodem návštěvníků a zvýšením ruchu mimo značené cesty by ptáci mohli hnízda opustit a nechat zastydnout vajíčka či hladem uhynout mláďata. Většinou se však neuzavírá žádná turistická trasa, jedná se obvykle o odlehlejší místa. Při hnízdění na skalách je též nutné výjimečně uzavřít i určitou skálu pro horolezce. Děkujeme jim tímto za jejich respekt, pochopení a také pomoc při monitoringu hnízd. Čáp černý si totiž v této oblasti staví mnohem častěji skalní hnízda. Na jedno hnízdo stromové zde připadají dokonce dvě hnízda skalní.

Pokud čápa černého spatříte, jistě jej bezpečně poznáte. Hlavu, krk a celou svrchní stranu těla má leskle černé a při pohledu zblízka tahle čerň hraje duhovými odlesky. Zespodu je bílý a nohy, zobák a kůži v okolí očí má výrazně červené.

Jeho neoblíbenější pochoutkou jsou ryby.

autor perokresby: Petr Nesvatba

Správa CHKO Labské pískovce

Vyhledávání

Regionální pracoviště

Regionální pracoviště
Resort životního prostředí další instituce resortu ŽP
Skrýt